×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatiewerken laat je best uitvoeren door een erkend aannemer. Niet alleen ben je dan zeker dat de isolatie correct geplaatst wordt, je ontvangt ook meer premies. In vele gevallen is plaatsing door een aannemer hierdoor zelfs goedkoper dan zelf plaatsen. Via onderstaand formulier vraag je offertes op bij meerdere specialisten in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een offerte, zodat je prijzen kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

XPS isolatie: kenmerken, voordelen en prijs

XPS is een heel populair isolatiemateriaal, dat omwille van z’n interessante eigenschappen in heel wat verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Zo is XPS heel drukvast en vochtwerend, waardoor het zowel als muurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie gebruikt kan worden.

Wat is XPS juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van dit isolatiemateriaal? En hoe presteert XPS ten opzichte van andere isolatiematerialen?

In dit artikel:

Wat is XPS?

XPS is de afkorting voor geëxtrudeerd polystyreen. Ook polystyreen hardschuim is een term die wel eens gebruikt wordt voor XPS.

XPS behoort tot de groep van de kunststof isolatiematerialen, net zoals bijvoorbeeld PUR, PIR en EPS. Kunststof isolatiematerialen staan bekend omwille van hun zeer goede thermisch isolerende eigenschappen. De lambda-waarde van kunststof isolatiematerialen is over het algemeen veel beter dan die van minerale wollen (glaswol, rotswol, …) of organische isolatiematerialen.

XPS isolatie is te verkrijgen onder de vorm van isolatieplaten. Vaak worden deze platen volgens een tand en groef systeem aangebracht. Aan de randen hebben de platen een tand en groef verbinding, waardoor ze goed op elkaar kunnen aansluiten. Dit verbetert het isolerend vermogen vaan de isolatielaag.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van XPS isolatie?

XPS is een veelgebruikt isolatiemateriaal, en dat komt voornamelijk door de vele voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van XPS isolatie.

Voordelen van XPS isolatie

+ XPS is een kunststof isolatiemateriaal. Deze isolatiematerialen staan bekend omwille van hun goede thermisch isolerende eigenschappen. De lambda-waarde van XPS-platen schommelt tussen de 0,032 en de 0,035 W/mK.

+ XPS is een heel licht en makkelijk te bewerken isolatiemateriaal. XPS isolatieplaten kunnen makkelijk op maat gesneden worden.

+ Het isolatiemateriaal irriteert niet aan handen of huid. Op dat vlak heeft XPS een voordeel ten opzichte van minerale wollen, die wel kunnen irriteren bij het verwerken.

+ XPS heeft een hoge drukvastheid dankzij z’n gesloten cellenstructuur. Door de hoge drukvastheid kunnen XPS isolatieplaten ook gebruikt worden voor het isoleren van vloeren en beloopbare zoldervloeren.

+ XPS isolatieplaten zijn ook heel vochtbestendig. Het zijn zowat de enige isolatieplaten die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld sarkingdaken. Ook in vochtige ruimtes zijn ze een geschikt isolatiemateriaal.

+ Naast vochtbestendig zijn XPS isolatieplaten ook heel dampdoorlatend. Dat betekent dat vochtige lucht van binnenuit de woning toch kan ontsnappen via de isolatielaag.

+ XPS is ook bestand tegen schimmels en micro-organismen.

Nadelen van XPS isolatie

XPS is een brandbaar isolatiemateriaal. Al is de rook wel minder schadelijk dan bij bv. PUR.

XPS mag dan wel een beter isolerend vermogen hebben dan EPS, minerale wollen of organische isolatiematerialen, het is aan de andere kant ook duurder dan deze isolatiematerialen.

XPS staat niet bekend om z’n ecologische karakter. Het productieproces van XPS is niet milieuvriendelijk.

Toepassingen van XPS isolatie

XPS isolatieplaten zijn heel populair omdat ze heel breed toepasbaar zijn. Door hun interessante eigenschappen kunnen ze voor verschillende toepassingen worden ingezet.

Bij het overlopen van de voordelen van XPS, zagen we dat de isolatieplaten heel vochtbestendig zijn. Daarom is XPS één van de meest gebruikte isolatiematerialen voor buitentoepassingen. Vooral voor sarkingdaken, het isoleren van hellende daken langs de buitenkant, wordt vaak gekozen voor XPS isolatieplaten.

Het waterafstotende karakter van XPS isolatieplaten komt ook van pas bij het isoleren van vochtige ruimtes binnenshuis. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer of de keuken. Maar ook voor het isoleren van kelders of kruipruimtes zijn XPS isolatieplaten heel geschikt.

De hoge drukvastheid maakt van XPS dan weer een geschikt isolatiemateriaal voor het isoleren van vloeren. XPS isolatieplaten worden vaak gebruikt voor het isoleren van vloeren, beloopbare zoldervloeren en zelfs garages.

Maar ook voor daken, binnenmuren, buitenmuren en spouwmuren kan XPS natuurlijk perfect ingezet worden.

De enige toepassingen waarvoor voorzichtigheid geboden is, is het isoleren van platte daken waarbij het isolatiemateriaal wordt blootgesteld aan de zon. Als gevolg van hoge temperaturen kunnen XPS isolatieplaten namelijk lichtjes vervormen. Dit heeft ook een invloed op het rendement van je isolatielaag.

XPS versus andere isolatiematerialen

Bij het kiezen van het geschikte isolatiemateriaal voor een bepaalde toepassing wordt XPS vaak in de weegschaal gelegd met sommige andere isolatiematerialen. Vaak gaat de keuze tussen XPS, EPS en PUR.

XPS versus EPS

XPS en EPS zijn allebei isolatiematerialen die worden gemaakt op basis van polystyreen. Ondanks hun gelijkaardige afkomst zijn er toch een aantal verschillen tussen beide isolatiematerialen.

Zo is XPS drukvaster dan EPS, en kan het ook veel beter tegen vocht. Het isolerend vermogen van XPS is ook beter dan EPS.

Omwille van de iets betere eigenschappen is XPS over het algemeen iets duurder dan EPS.

XPSEPS
Gesloten cellenstructuurBolletjesstructuur
Erg drukvastMinder drukvast
Zeer vochtbestendigNiet zo vochtbestendig
Lambda-waarde: 0,032 – 0,035 W/mK Lambda-waarde: 0,029 – 0,038 W/mK
Diffusieweerstand: 150 - 300 Diffusieweerstand: 20 - 100
12 – 20 euro per m²10 – 15 euro per m²

XPS versus PUR

Ook PUR is een isolatiemateriaal dat vaak in de weegschaal wordt gelegd met XPS. In vergelijking met XPS heeft PUR een betere lambda-waarde, wat betekent dat het op thermisch vlak iets beter isoleert. Hierdoor is PUR een iets duurder isolatiemateriaal dan XPS.

XPSPUR
Zeer vochtbestendigNiet zo vochtbestendig
Lambda-waarde: 0,032 – 0,035 W/mK Lambda-waarde: 0,023 – 0,028 W/mK
Diffusieweerstand: 150 - 300 Diffusieweerstand: 60 - 80
12 – 20 euro per m²20 – 25 euro per m²

Wat is de prijs van XPS isolatie?

De prijs voor het isoleren met XPS isolatieplaten hangt enerzijds af van de totale oppervlakte van je project, en anderzijds van de dikte van de isolatielaag. Zo zal je bij dikkere isolatieplaten een hogere prijs per m² moeten betalen. Uiteraard zal je dan ook meer kunnen besparen achteraf, om dat je beter isoleert.

Voor isolatie met XPS isolatieplaten mag je rekenen op een prijs tussen de 12 en de 20 euro per m². Hier moet je ook nog de kosten voor het laten plaatsen van de isolatieplaten bijtellen. Deze plaatsingskosten kunnen soms sterk verschillen van aannemer tot aannemer. Je doet er dan ook goed aan om offertes op te vragen bij verschillende isolatiespecialisten, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meteen meerdere offertes aan bij diverse aannemers in jouw regio. Vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt, en sla zo steeds de beste slag.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken