×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Je dakisolatie laten plaatsen door een erkend aannemer komt in vele gevallen dus goedkoper uit dan het zelf plaatsen van de isolatie. Benieuwd hoeveel een isolatiespecialist kost? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan, een vergelijk prijzen.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakisolatie plaatsen: diverse methoden, isolatiematerialen, prijs

Door je woning te isoleren kan je een flinke cent besparen op je energiefactuur. Aangezien warme lucht stijgt, kan je een groot deel van de gegenereerde warmte behouden via dakisolatie. Door je dak te isoleren kan je tot wel 35% besparen op je energiefactuur. Een relatief kleine investering voor een grote besparing dus.

Je dak isoleren kan je doen op verschillende manieren, en met diverse materialen. Tijd dus om alle verschillende mogelijkheden eens te overlopen, en te bekijken wat het beste is in jouw situatie.

In dit artikel:

Soorten dakisolatie

Voor het isoleren van een dak komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking. Elders op deze website bespreken we alle mogelijke isolatiematerialen in detail, maar hier lijsten we in het kort nog eens alle mogelijke dakisolatiematerialen voor je op.

Isolatiematerialen kunnen onderverdeeld worden in drie grote groepen.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


dakisolatie © Shutterstock - Een dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. In vele gevallen wordt een dak langs binnen geïsoleerd met minerale wollen.

Isolatiematerialen op basis van minerale wollen

Een eerste groep zijn de isolatiematerialen op basis van minerale wollen. In deze groep zitten isolatiematerialen zoals glaswol, rotswol en foamglas.

Rotswol

Rotswol is een vrij stevig, maar toch flexibel isolatiemateriaal, dat zowel in plaatvorm als in rolvorm te verkrijgen is. Het wordt vaak gebruikt voor het isoleren van een dak langs de binnenkant, omdat de platen makkelijk samen te drukken zijn en zo tussen de kepers van het dak te plaatsen zijn. Rotswol platen worden soms ook gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren.

Rotswol heeft zowel goede thermisch isolerende als akoestisch isolerende eigenschappen.

Glaswol

Ook glaswol is een isolatiemateriaal gemaakt van minerale wollen. In vergelijking met rotswol is het iets minder stevig. Maar ook glaswol is te verkrijgen in platen en in rollen.

Glaswol is makkelijk te verwerken en te plaatsen. Het wordt daarom vaak gebruikt door doe-het-zelvers voor het isoleren van hellende daken langs de binnenkant. Net zoals rotswol presteert glaswol zeer goed op vlak van geluidsisolatie.

Foamglas

Een laatste isolatiemateriaal in deze categorie is foamglas, of ook wel cellulair glas of cellenglas genoemd. Cellenglas wordt net als glaswol gemaakt van gerecycleerd glas, maar dankzij toevoeging van enkele additieven is dit een steviger isolatiemateriaal, dat beter bestand is tegen vocht.

Foamglas wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van platte daken, maar bijvoorbeeld ook voor het isoleren van vloeren, binnenmuren en gevels.

Kunststof isolatiematerialen

Een tweede groep isolatiematerialen zijn de kunststof isolatiematerialen. Deze groep isolatiematerialen heeft niet zo’n milieuvriendelijk karakter als de isolatiematerialen op basis van minerale wollen, maar het isolerend vermogen ligt doorgaans wel hoger.

EPS

EPS heet voluit geëxpandeerd polystyreen, en is bij het grote publiek ook wel bekend als piepschuim of isomo. Dit isolatiemateriaal heeft als voordeel dat het licht is, en hierdoor ook makkelijk te verwerken en te plaatsen. Daarnaast is EPS ook vochtbestendig en goedkoop.

EPS is te verkrijgen in de vorm van platen, maar het is ook mogelijk om EPS-korrels te verkrijgen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld spouwmuren worden geïsoleerd.

XPS

XPS is dan weer de afkorting van geëxtrudeerd polystyreen. Het is een isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS, maar het heeft een cellenstructuur die iets dichter is. Hierdoor is het isolerend vermogen van XPS iets hoger dan dat van EPS.

PUR

PUR staat voor polyurethaan. Dit isolatiemateriaal heeft een hoger thermisch isolerend vermogen dan EPS en XPS.

PUR is te verkrijgen in de vorm van harde isolatieplaten, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van schuim. Met PUR-schuim worden bijvoorbeeld hellende daken langs de binnenkant geïsoleerd. Daarnaast wordt PUR-schuim ook wel eens gebruikt voor het isoleren van vloeren, zoals ook zoldervloeren.

PIR

PIR is een verbeterde versie van PUR. Het is brandveiliger, en ook het isolerend vermogen is hoger.

PIR is te verkrijgen in de vorm van harde isolatieplaten, en wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van daken langs de buitenkant. Door hun hoge druksterkte kunnen ze ook worden gebruikt voor het isoleren van beloopbare zoldervloeren.

Resol

Ook resol is te verkrijgen onder de vorm van harde isolatieplaten. Het wordt gebruikt voor het isoleren van daken langs de buitenkant, maar bijvoorbeeld ook voor het isoleren van muren en vloeren.

In vergelijking met PIR en PUR heeft resol een nog hoger isolerend vermogen.

Organische isolatiematerialen

De laatste groep isolatiematerialen zijn de organische isolatiematerialen. Deze zijn vervaardigd op basis van natuurlijke materialen, en hebben daardoor een zeer ecologisch karakter. Daarnaast presteren ze ook heel goed op vlak van geluidsisolatie.

Organische isolatiematerialen zijn ook heel aangenaam om mee te werken. Ze irriteren niet aan de huid of de ogen, wat wel eens het geval kan zijn bij de minerale wollen.

Cellulose

Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt op basis van oud papier. Het is een heel milieuvriendelijk, en ook een heel duurzaam isolatiemateriaal.

Dit isolatiemateriaal is verkrijgbaar in de vorm van vlokken. Het is niet zo geschikt voor het isoleren van daken, het wordt eerder gebruikt voor het isoleren van muren en vloeren.

Houtwol

Houtwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt op basis van houtkrullen, afkomstig van naaldbomen uit duurzaam beheerde Noord-Europese bossen. Tijdens de productie worden de houtkrullen samen met een mineraal bindmiddel samengeperst, waardoor lichte houtwolplaten ontstaan.

Deze houtwolplaten kunnen gebruikt worden voor het isoleren van daken langs de binnenkant. Ze kunnen samengedrukt worden, waardoor ze netjes tussen de kepers van het dak geplaatst kunnen worden.

Kurk

Kurk is een organisch isolatiemateriaal dat aan de ene kant heel licht is, en aan de andere kant ook heel vochtbestendig. Hierdoor is het een uitstekend isolatiemateriaal voor het isoleren van vloeren en platte daken. Ook wordt het vaak gebruikt als isolatiemateriaal in vochtige ruimtes.

Hennep

Ook hennep is een organisch isolatiemateriaal dat wordt samengeperst tot plaatvorm. Hennep isolatieplaten zijn milieuvriendelijk, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor kunnen ze gebruikt worden voor het isoleren van daken langs de binnenkant.

Hoe je dak isoleren?

Je dak isoleren kan je doen op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om je dak te isoleren langs de binnenkant, maar ook langs de buitenkant isoleren is mogelijk.

Welke methode je best kiest, hangt af van je persoonlijke situatie. Over het algemeen is het isoleren van een dak langs de buitenkant interessanter, maar dit is in sommige gevallen niet altijd mogelijk of wenselijk.

Dak isoleren langs binnen

In een eerste geval kan je een dak isoleren langs de binnenkant. Deze methode wordt vaak gekozen bij een bestaand dak.

Een dak isoleren langs de binnenkant wordt vaak gekozen omdat het een goedkope methode is om een bestaand dak te isoleren, zonder dat je het hele dak moet vernieuwen. Je kan in deze methode makkelijk het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aanbrengen, zonder dat je hierbij onderdelen van het dak hoeft te verwijderen. Deze methode is ook veiliger dan het isoleren van het dak langs de buitenkant.

In principe komen alle soorten isolatiematerialen in aanmerking bij deze methode. Maar vaak wordt gekozen voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen, of voor organische isolatiematerialen. Deze isolatiematerialen kunnen namelijk makkelijk worden samengedrukt, en tussen de kepers van het dak worden geplaatst.

Na het plaatsen van het isolatiemateriaal tussen de kepers moet er steeds een dampscherm worden geplaatst, die het isolatiemateriaal beschermt tegen vochtige lucht in huis. Vervolgens worden vaak nog gipskartonplaten aangebracht als afwerkingslaag. Deze kan je bijvoorbeeld nog beschilderen of behangen.

Als alternatief voor minerale wollen kan je ook kiezen voor harde isolatieplaten op basis van kunststof. Deze worden dan niet tussen de kepers geplaatst, maar wel bovenop de kepers. Aangezien deze isolatiematerialen veel vochtbestendiger zijn, hoef je in principe geen dampscherm te plaatsen. Maar toch wordt ook hier aangeraden om alsnog een dampscherm te plaatsen.

Dak isoleren langs buiten

In deze methode wordt het dak geïsoleerd langs de buitenkant. De isolatielaag wordt in deze methode tussen de dakconstructie en de dakbedekking aangebracht. Het spreekt voor zich dat de dakbedekking dan eerst verwijderd moet worden, waardoor deze methode iets arbeidsintensiever is dan het isoleren van een dak langs de binnenkant. Bij een bestaand dak wordt deze methode daarom enkel gekozen indien het isoleren van het dak kadert in een groter renovatieproject.

Bij de constructie van een nieuw dak wordt doorgaans voor deze methode gekozen, omdat het op vlak van performantie veel beter presteert dan het isoleren langs de binnenkant. Zo is het bij deze methode namelijk veel makkelijker om een ononderbroken isolatieschil op je dak te leggen. Hierdoor kan je veel beter koudebruggen vermijden, en presteert je isolatielaag dus beter.

Bij deze methode wordt vooral gekozen voor kunststof isolatieplaten. Deze zijn veel beter bestand tegen vocht, en bieden een goede thermische isolatie. Minerale wollen zijn minder bestand tegen vocht, en daarom ook minder geschikt voor deze methode.

Welke premies kan je krijgen voor dakisolatie?

Voor het plaatsen van dakisolatie kan je premies krijgen van allerlei instanties.

ISDE

De belangrijkste premie voor dakisolatie is de ISDE, of de Investeringssubsidie voor duurzame energie. Dit is een landelijke subsidie die je kan krijgen als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken. Denk maar aan het plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler. Het aanbrengen van dakisolatie valt hier dus ook onder. De ISDE kan je enkel aanvragen als particulier, en loopt nog door tot het jaar 2030.

Voor het plaatsen van dakisolatie kan je een subsidie krijgen van 20 euro per m2. Maar uiteraard moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet de Rd-waarde van het geplaatste isolatiemateriaal minstens 3,5 m.K/W zijn. Ook moet de totale oppervlakte aan geplaatst isolatiemateriaal zich tussen de 25 en de 200 m2 bevinden.

Gemeente

In sommige gevallen kan je ook premies krijgen bij je gemeente. Het is dus zeker interessant om je oor eens te luister te leggen bij het gemeentebestuur.

Wat is de prijs voor het laten plaatsen van dakisolatie?

De prijs voor het laten plaatsen van dakisolatie hangt af van diverse factoren. Zo bepalen ondermeer het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewijze en de dikte van de isolatielaag de prijs.

Ook het feit of je de isolatie zelf plaatst of laat plaatsen heeft een invloed op de prijs. De isolatie zelf plaatsen is niet noodzakelijk goedkoper, aangezien je meer premies kan krijgen indien je samenwerkt met een erkend aannemer. Hierdoor kan de totale kostprijs voor het laten plaatsen van isolatie soms lager liggen dan de totale kostprijs voor het zelf plaatsen.

Hieronder vind je enkele richtprijzen voor het plaatsen van dakisolatie.

IsolatiewijzePrijs per m²
Hellend dak langs binnen20 à 50 euro
Hellend dak langs buiten40 à 60 euro
Plat dak langs binnen30 à 40 euro
Plat dak langs buiten70 à 115
Zoldervloer20 à 40 euro

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Je dakisolatie laten plaatsen door een erkend aannemer komt in vele gevallen dus goedkoper uit dan het zelf plaatsen van de isolatie. Benieuwd hoeveel een isolatiespecialist kost? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan, een vergelijk prijzen.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken