×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Met spouwmuurisolatie kan je besparen op je energiefactuur. Laat je isolatie steeds plaatsen door een erkend aannemer voor een correct resultaat, en om premies te kunnen bekomen. Via onderstaand formulier vraag je in één klap offertes aan bij meerdere specialisten, zodat je snel meerdere prijzen kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor de isolatiewerken.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Spouwmuurisolatie: hoe beginnen? Welke isolatiematerialen?

In oudere woningen werd doorgaans een spouw voorzien in de buitenmuur. Tussen het binnenste en het buitenste spouwblad werd een ruimte gehouden, die doorslaand vocht richting de binnenmuur moest tegengaan.

Wil je graag energie besparen? Dan is het interessant om deze spouw te vullen met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie voorkomt dat warmte uit de woning ontsnapt. Hierdoor verhoogt je warmtecomfort, en verlaagt je energiefactuur.

In dit artikel gaan we dieper in op spouwmuurisolatie. Hoe moet je een spouwmuur isoleren? Welke isolatiematerialen kies je? En hoe zit het met het kostenplaatje? Een antwoord op deze en andere vragen lees je in dit artikel.

In dit artikel:

Is er een spouw aanwezig?

Spouwmuurisolatie klinkt interessant, maar om je spouw te kunnen isoleren, moet er uiteraard eerst een spouw aanwezig zijn. Hoe kan je weten of je buitenmuren een spouw hebben? Want met het blote oog is dit natuurlijk niet te zien.

Hieronder vind je enkele zaken die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een spouw.

Bouwjaar van de woning

Of je buitenmuren al dan niet een spouw hebben, is soms al meteen af te leiden uit het bouwjaar van de woning. Het integreren van een spouwmuur werd pas ingeburgerd vanaf het jaar 1920. Woningen die hiervoor gebouwd werden, hebben waarschijnlijk geen spouwmuur.

Pas rond 1975 werd het ook gebruikelijk om spouwmuren te isoleren. Bij woningen met bouwjaar tussen 1920 en 1975 zal je dus hoogstwaarschijnlijk een niet-geïsoleerde spouwmuur hebben. Bij woningen gebouwd vanaf 1975 zal de spouw waarschijnlijk wel geïsoleerd zijn.

Bouwplannen

Ben je in het bezit van de bouwplannen van je woning? Dan kan je zeker daar eens gaan kijken. Zie je een ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur? Dan zal je woning waarschijnlijk een spouw hebben.

Dikte van de muren

Ook de dikte van de muren kan een indicatie geven van de aanwezigheid van een spouw. Buitenmuren met een spouw zijn uiteraard dikker, omdat er nog een ruimte tussenzit.

Kijk dus ter hoogte van de voordeur of de achterdeur naar de dikte van de muur. Is de muur dikker dan 25cm, dan is de kans op een spouw heel groot.

Gevelstenen

De manier waarop je muur gemetst is, kan ook een indicatie geven. Indien volledige bakstenen worden afgewisseld met dwars gemetselde stenen, dan is de kans op een spouw vrij klein.

Verluchtingsroosters

Zie je in de buitenmuur verluchtingsroosters of verluchtingsgaten? Dan betekent dit dat er een ruimte zit achter de buitenmuur, en dan heb je dus ook een spouw.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


spouwmuurisolatie © Shutterstock - Spouwmuurisolatie plaatsen is al lang geen overbodige luxe meer. Met spouwmuurisolatie kan je aardig wat besparen op je energiefactuur.

Kan de spouw geïsoleerd worden?

Nu je weet of je al dan niet een spouw hebt, moet je je ook nog afvragen of je die spouw wel kan isoleren. Er zijn immers een aantal voorwaarden waaraan een spouw moet voldoen om geïsoleerd te kunnen worden.

Dit zijn de voorwaarden voor het kunnen isoleren van een spouwmuur.

De spouw moet dik genoeg zijn

De eerste voorwaarde voor het kunnen isoleren van een spouw, is dat die spouw dik genoeg moet zijn. Technisch gezien is het wel mogelijk om een te dunne spouw te isoleren, maar de energiewinst die je hiermee bereikt is verwaarloosbaar. Een isolatielaag moet steeds dik genoeg zijn om genoeg warmteweerstand te hebben. Wil je toch een dunne spouw isoleren, kies dan voor een isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen.

Algemeen wordt aangeraden om enkel een spouw met een dikte van 5cm te isoleren. De minimale dikte van 5cm is trouwens ook een voorwaarde voor het verkrijgen van een premie voor spouwmuurisolatie.

De spouw mag niet vervuild zijn

Om de spouw goed te kunnen vullen met isolatiemateriaal, is het noodzakelijk dat er niet teveel bouwafval en andere rommel in de spouw zit. Denk bijvoorbeeld maar aan cementresten. Indien die er toch inzitten, dan kunnen er gaten ontstaan in je isolatielaag, en die verhinderen een goede warmteweerstand.

Vooraleer over te gaan tot het isoleren van je spouwmuur, zal een isolatiespecialist dus via een kleine camera in de spouw kijken. Eventueel wordt de vervuiling dus eerst verwijderd.

De gevelbekleding moet dampopen zijn

Net zoals bijvoorbeeld dakisolatie, presteert ook spouwmuurisolatie het best wanneer het droog is. Indien de isolatielaag toch vochtig wordt, door bijvoorbeeld vochtige lucht van binnenin de woning, dan moet die vochtige lucht de kans krijgen om uit de isolatielaag te ontsnappen via de gevel.

De gevelbekleding moet dus dampopen zijn. Dit betekent dat vochtige lucht wel uit de woning kan ontsnappen, maar dat regen van buiten niet naar binnen kan dringen.

Heb je toch een dampdichte gevelbekleding, dan is het niet aan te raden om de spouw te isoleren. Voorbeelden van dampdichte gevelbekleding zijn geglazuurde gevelstenen, verblendstenen, een gevel met dampdichte verf, …

De gevel moet in goede staat zijn

Ondanks de dampopen gevelbekleding vermijd je best dat vocht zich naar de isolatielaag kan dringen. Indien vocht zich via barsten en scheurtjes naar de spouwmuurisolatie kan dringen, dan verlaagt het isolerend vermogen van je isolatielaag.

Kamp je met een beschadigde gevel? Laat dan eerst de spouw isoleren, alvorens je de gevel herstelt.

De gevel moet beschermd zijn tegen slagregens

Laat je gevel ook beschermen tegen slagregens, zeker de gevels die hier vaak mee te maken krijgen. Dat doe je door de gevel te impregneren. Door te impregneren breng je een transparante beschermlaag op je gevel aan. Het impregneermiddel vult de poriën in de buitenmuur, waardoor vocht zich niet meer naar binnen kan dringen.

Je gevel laten impregneren doe je al vanaf een prijs tussen de 8 en de 12 euro per m².

Wat zijn de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie aanbrengen is een heel interessante manier van isoleren, die heel veel troeven kan voorleggen. Dit is een overzicht van alle voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie.

Voordelen van spouwmuurisolatie

+ De spouwmuren isoleren heeft natuurlijk hetzelfde voordeel als de andere manieren van isoleren, namelijk het langer vasthouden van warmte en het verlagen van de energiefactuur. Doordat je minder snel je verwarming terug moet opzetten, kan je tot wel 25% besparen op je energiefactuur.

+ Met spouwmuurisolatie verlies je helemaal geen ruimte. Zowel de binnenmuur als de buitenmuur blijven intact. Je isoleert immers enkel een lege ruimte die reeds bestond. Het is de meest voor de hand liggende manier om een muur te isoleren.

+ Om je spouwmuren te isoleren, hoef je geen breekwerken uit te voeren. Spouwmuur isolatie wordt via een gat in de muur in de spouw geblazen of gespoten. Nadat de hele spouw gevuld is, kan je gewoon het gat terug dichten. Het uitzicht van de buitenmuur blijft dus gewoon zoals voorheen.

+ Een spouwmuur isoleren gebeurt heel snel. Er worden openingen gemaakt in de voegen van de buitenmuur, waarna de isolatie in de spouw wordt gespoten. Nadat de spouw helemaal is gevuld, worden de openingen terug gedicht met mortel. Het hele proces kan op één dag tijd voltooid worden.

+ Voor het isoleren van een spouw kan je premies verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat je al meteen een deel van je investering kan terugverdienen. Later in dit artikel bespreken we welke premies je kan krijgen voor spouwmuurisolatie.

Nadelen van spouwmuurisolatie

Om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen, moet je spouw aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden bespraken we al eerder in dit artikel. Indien je spouw niet aan deze voorwaarden voldoet, dan kunnen er zich allerlei problemen voordoen. Zo kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan indien je gevel niet in goede staat is. Vochtproblemen kunnen het isolatievermogen van het isolatiemateriaal aantasten.

Door de spouwmuren te isoleren, wordt je woning minder goed geventileerd op natuurlijke wijze. Hierdoor kunnen opnieuw vochtproblemen ontstaan, vooral dan in de vorm van condensatievocht. Het gebrek aan ventilatie kan je compenseren door te investeren in een ventilatiesysteem in je woning.

spouwmuurisolatie © Shutterstock - Spouwmuurisolatie heeft ongetwijfeld veel meer voordelen dan nadelen. Het is onmisbaar in elke moderne woning.

Soorten spouwmuurisolatie

Voor het isoleren van spouwmuren kan je kiezen voor verschillende isolatiematerialen. Bij nieuwe woningen kan je kiezen voor isolatieplaten, maar bij bestaande woningen lukt dit uiteraard niet. Hier kies je voor speciale isolatiematerialen, die uitstekend geschikt zijn voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren.

Inblaaswol

Glaswol kennen we vooral onder de vorm van isolatieplaten en isolatiedekens, maar het is ook mogelijk om glaswol te verkrijgen onder de vorm van inblaaswol. In deze vorm is het erg geschikt voor het isoleren van spouwmuren. Via een opening in de voegen van de buitenmuur kan glaswol perfect in de spouw worden geblazen.

Inblaaswol heeft als voordelen dat het vochtbestendig is, en ook goed presteert op vlak van brandveiligheid en geluidsisolatie. Het is ook een relatief goedkoop isolatiemateriaal. Het enige nadeel is dat het, in vergelijking met de andere isolatiematerialen in deze lijst, een lagere isolatiewaarde heeft. Daarom is een minimale spouwdikte van 5cm vereist.

Eén van de bekendste merken van inblaaswol is Knauf Supafil.

+ Zowel thermisch als akoestisch isolerend vermogen

+ Vochtbestendig

+ Brandveilig

+ Duurzaam

+ Milieuvriendelijk

+ Goedkoop

EPS parels

EPS is een kunststof isolatiemateriaal, dat ook wel bekend staat als isomo of piepschuim. Als isolatieplaat wordt het vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken en vloeren. Maar het is ook verkrijgbaar onder de vorm van bolletjes of EPS parels. Onder deze vorm is het geschikt voor het isoleren van spouwmuren.

Ook EPS heeft een aantal interessante voordelen. Zo is het heel vochtbestendig, nog meer dan inblaaswol. Ook heeft het een zeer goed thermisch isolerend vermogen.

In vergelijking met inblaaswol presteert EPS iets minder op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid.

+ Vochtbestendig

+ Recycleerbaar

+ Duurzaam

+ Geschikt voor dunnere spouwmuren (vanaf 3 cm)

+ Goede prijs-kwaliteitsverhouding

PUR schuim

Tot slot wordt ook vaak gekozen voor PUR schuim. PUR is de afkorting voor polyurethaan, en is een kunststof isolatiemateriaal met een zeer goede thermisch isolerende waarde. Het is beschikbaar als isolatieplaten, maar ook als spuitisolatie. Hierdoor kan het ook gebruikt worden voor het isoleren van bestaande spouwmuren. Net zoals inblaaswol en EPS-parels wordt het via een opening in de spouw bespoten, tot de spouw helemaal is gevuld. Nadat het in de spouw is gespoten, zal het PUR schuim uitzetten en verharden, zodat alle hoeken goed worden gedicht.

Van alle isolatiematerialen is PUR schuim het best isolerend op thermisch vlak. Ook presteert PUR schuim het best bij smalle of vervuilde spouwmuren.

PUR schuim is daarentegen wel het duurst. Ook is het minder milieuvriendelijk, en presteert het op vlak van akoestische isolatie minder goed.

+ Beste thermische isolatie

+ Winddicht

+ Krimpvrij

+ Geschikt voor dunnere spouwmuren (vanaf 3 cm)

+ Vochtwerend

+ Brandwerend

spouwmuurisolatie aanbrengen © Shutterstock - Bij een bestaande spouwmuur blaast men het isolatiemateriaal in de spouw.

Welke spouwmuurisolatie kiezen?

Er zijn dus verschillende isolatiematerialen waaruit je kan kiezen. Wil dat zeggen dat je zomaar een keuze kan maken? Neen. Je keuze zal afhangen van een aantal zaken.

Prijs

Elk isolatiemateriaal heeft z’n prijs. Je beschikbare budget zal dus mee een rol spelen in de keuze van het isolatiemateriaal. Inblaaswol is doorgaans het goedkoopste, PUR-schuim het duurst. Verder in dit artikel gaan we dieper in op de prijs per m².

Persoonlijke voorkeur

Uiteraard speelt ook je persoonlijke voorkeur een rol. Waar hecht je zelf het meest belang aan? Hecht je veel belang aan milieuvriendelijkheid, dan zal je keuze eerder liggen op glaswol. Kies je voor brandveiligheid, dan kan je voorkeur uitgaan naar PUR-schuim.

Dikte van de spouw

Ook de dikte van de spouw zal je keuze bepalen. Heb je een smalle spouw, dan kies je best een isolatiemateriaal met een hoger thermisch isolerend vermogen. In dat geval zullen PUR-schuim of EPS parels een goede keuze zijn.

Grootte van de voegen

Het isolatiemateriaal wordt steeds via openingen in de voegen in de spouw geblazen. Hoe groter de voegen, hoe groter de diameter van de openingen kan zijn. De diameter van de openingen speelt een rol in de keuze voor het isolatiemateriaal. Elk isolatiemateriaal heeft namelijk een vereiste minimale diameter nodig om in de spouw geblazen te kunnen worden.

Doel van de isolatie

Tot slot moet je ook rekening houden met het doel van je isolatie. Moet de spouwmuurisolatie vooral thermisch isoleren, kies dan voor isolatiematerialen met een beter thermisch isolerend vermogen, zoals PUR-schuim.

Moet de isolatie daarentegen ook akoestisch isoleren, bijvoorbeeld omdat je langs een drukke baan woont? Dan kijk je best in de richting van inblaaswol.

Hoe een spouwmuur isoleren?

Een spouwmuur isoleren kan je grofweg op twee manieren doen. De werkwijze hangt af van het feit of je een nieuwe spouwmuur wil isoleren, of een bestaande spouwmuur wil na-isoleren.

Nieuwe spouwmuur isoleren

Ook bij nieuwe woningen wordt nog een spouwmuur aangebracht. Maar het verschil met vroeger is dat de spouwmuur tegenwoordig meteen gevuld wordt met isolatie. De spouwmuur van vroeger wordt dus nu vervangen door een isolatielaag met isolatieplaten.

Bij nieuwbouwprojecten worden dus meteen isolatieplaten aangebracht op de binnenmuur. Ook hier heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt echter gekozen voor kunststof isolatieplaten, zoals PUR-platen of PUR-platen. Ook isolatieplaten op basis van mineralen wollen (glaswol, rotswol, …) worden wel eens gebruikt, vooral wanneer je een goede geluidsisolatie wenst te bekomen.

De isolatielaag wordt vervolgens afgewerkt met gevelbekleding. Ook hier heb je veel keuze, zoals baksteen, hout of crepi.

nieuwe spouwmuur isoleren © Shutterstock - Een nieuwe spouwmuur isoleren doet men steeds met behulp van isolatieplaten.

Bestaande spouwmuur na-isoleren

Bij bestaande spouwmuren kan je niet isoleren met isolatieplaten, zonder breekwerken te moeten uitvoeren. In deze situatie wordt gekozen voor de isolatiematerialen die we eerder in dit artikel bespraken.

Er worden in dit geval openingen gemaakt in de voegen van de buitenmuur, waarlangs het isolatiemateriaal vervolgens in de spouw geblazen of gespoten wordt.

Eens de spouw helemaal gevuld is met isolatiemateriaal, worden de openingen in de voegen terug gedicht met mortel. Het hele proces neemt ongeveer een dag in beslag.

bestaande spouwmuur isoleren © Shutterstock - Bij een bestaande spouwmuur blaast men het isolatiemateriaal in de spouw.

Alternatieven voor spouwmuurisolatie

Heb je geen spouwmuren, of voldoen de spouwmuren niet aan de voorwaarden om geïsoleerd te worden, dan kan je je muren nog steeds op andere manieren isoleren.

Dit zijn de alternatieven voor het isoleren van spouwmuren.

Muur isoleren langs buiten

De muur isoleren langs de buitenkant is het beste alternatief voor spouwmuurisolatie. Het voordeel van deze methode is dat je aan de binnenkant van de muur geen ruimte verliest. Bovendien kan je via deze methode veel makkelijker een ononderbroken isolatieschil rondom je woning aanbrengen. Dit vermijdt koudebruggen, en verhoogt de performantie van je isolatielaag.

Nadat je de isolatie hebt aangebracht langs de buitenkant, kan je meteen ook nieuwe gevelbekleding plaatsen, waardoor je woning een fris uiterlijk krijgt.

Muur isoleren langs binnen

Wanneer het niet mogelijk is om je muren te isoleren langs de buitenkant, dan is het ook mogelijk om de binnenkant te isoleren. In dit geval verlies je wel een beetje ruimte binnenshuis.

Het voordeel is dan wel dat je buitenmuren onaangeroerd blijven, en dat je geen nieuwe gevelbekleding hoeft te plaatsen. Deze methode is daarom iets goedkoper.

Wat is de prijs van spouwmuurisolatie?

De prijs voor het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie hangt af van een aantal factoren. De oppervlakte van je muren en de dikte van de spouw spelen uiteraard een belangrijke rol.

Ook de moeilijkheidsgraad van de werken en het gekozen isolatiemateriaal hebben een invloed op de prijs.

IsolatiemateriaalPrijs per m² (incl. BTW)
Inblaaswol15 à 20 euro
EPS-parels 20 à 25 euro
PUR-schuim 25 à 30 euro

Hoeveel je ook betaalt voor je spouwmuurisolatie, je zal je investering steeds kunnen terugverdienen omdat je bespaart op je energiefactuur. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie hangt echter af van diverse factoren, zoals het rendement van je spouwmuurisolatie en het type woning waarin je woont.

Ook je huidige energiebron speelt een rol. Elektrisch verwarmen is duur, waardoor je potentieel meer kan besparen met spouwmuurisolatie. Hier zal je je investering al rond de 2 jaar terugverdienen. Bij verwarming op gas of stookolie bedraagt de terugverdientijd doorgaans rond de 4 à 5 jaar.

Welke premies en subsidies voor spouwmuurisolatie?

Bovendien kan je al een deel van je investering meteen terugverdienen via subsidies. Voor het plaatsen van spouwmuurisolatie krijg je via de overheid een subsidie van 5 euro per m² dat je isoleert. Je moet hiervoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Met spouwmuurisolatie kan je besparen op je energiefactuur. Laat je isolatie steeds plaatsen door een erkend aannemer voor een correct resultaat, en om premies te kunnen bekomen. Via onderstaand formulier vraag je in één klap offertes aan bij meerdere specialisten, zodat je snel meerdere prijzen kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor de isolatiewerken.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken