×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatiewerken laat je best uitvoeren door een erkend aannemer. Niet alleen ben je dan zeker dat de isolatie correct geplaatst wordt, je ontvangt ook meer premies. In vele gevallen is plaatsing door een aannemer hierdoor zelfs goedkoper dan zelf plaatsen. Via onderstaand formulier vraag je offertes op bij meerdere specialisten in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een offerte, zodat je prijzen kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Polystyreen isolatie: kenmerken, voordelen en prijs

Polystyreen is een materiaal dat voor verschillende isolatiedoeleinden gebruikt kan worden. Het heeft zeer veel interessante voordelen, en is bovendien zeer makkelijk te verwerken en te plaatsen.

Afhankelijk van hoe polystyreen wordt verwerkt, kunnen verschillende soorten isolatiematerialen aangemaakt worden. Welke isolatiematerialen worden bekomen uit polystyreen? Welke voordelen hebben deze isolatiematerialen? En wat zijn de verschillen?

In dit artikel:

Wat is polystyreen?

Polystyreen is een kunststof dat wordt gemaakt op basis van het halffabrikaat styreen, een monomeer. Het woord polystyreen is afkomstig van het Griekse woord poly (veel) en het Latijnse woord styrax (hars).

Polystyreen is omwille van z’n interessante eigenschappen uitstekend geschikt als isolatiemateriaal. Het is beschikbaar in de vorm van parels, in de vorm van blokken of in de vorm van harde isolatieplaten.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van polystyreen?

We haalden al aan dat polystyreen enkele interessante voordelen heeft als isolatiemateriaal. Hieronder lijsten we enkele voordelen en nadelen van polystyreen isolatie op.

Voordelen van polystyreen

+ Polystyreen isolatieplaten zijn over het algemeen licht van gewicht, en ook makkelijk te bewerken. Ze zijn makkelijk op de gewenste maat te snijden en te plaatsen.

+ Polystyreen platen hebben een gesloten cellenstructuur, waardoor ze nagenoeg geen vocht opnemen. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buiten.

+ Zowel EPS als XPS isolatieplaten hebben een hoge druksterkte, waardoor ze perfect gebruikt kunnen worden voor het isoleren van beloopbare vloeren.

+ Polystyreen is een kunststof isolatiemateriaal. Deze isolatiematerialen hebben doorgaans een beter thermisch isolerend vermogen dan organische isolatiematerialen of isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Het isolerend vermogen van polystyreen ligt wel iets lager dan dat van andere kunststof isolatiematerialen, zoals PUR, PIR of resol.

+ Door z’n relatief hoog isolerend vermogen en zijn aantrekkelijke prijs heeft polystyreen een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Nadelen van polystyreen

Kunststof isolatiematerialen hebben niet zo’n milieuvriendelijk karakter. Ook polystyreen is niet zo ecologisch verantwoord. Zo wordt XPS gemaakt op basis van resten van aardolie.

Sommige soorten polystyreen zijn niet brandveilig en vuurbestendig.

Hoewel polystyreen een zeer goed thermisch isolerend vermogen heeft, zijn er andere materialen die op dit vlak nog beter scoren. Het gaat dan om andere kunststof isolatiematerialen, zoals PUR of PIR.

Op vlak van akoestische isolatie presteert polystyreen goed, maar ook hier zijn er zeker betere isolatiematerialen te vinden. Denk hierbij maar aan glaswol of rotswol.

Soorten polystyreen isolatie

Er zijn verschillende soorten polystyreen isolatie te verkrijgen, afhankelijk van hoe ze juist gemaakt worden.

Compact polystyreen (CPS)

CPS staat voor compact polystyreen. Het is een halffabrikaat, dat vooral wordt gebruikt bij kunststof behuizingen voor huishoudelijke apparaten. Het wordt niet echt gebruikt voor isolatiedoeleinden.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het materiaal is bij de meeste mensen beter bekend als isomo, piepschuim of tempex. EPS wordt wel gebruikt als isolatiemateriaal, omdat het hiervoor een aantal goede eigenschappen heeft.

Een EPS isolatieplaat bestaat uit miljoenen samengeperste bolletjes of parels. In elk van deze parels zitten ongeveer 3.000 gesloten cellen die gevuld zijn met lucht. Een EPS isolatieplaat bestaat dus voor zo’n 2% uit polystyreen, en voor zo’n 98% uit lucht. Aangezien stilstaande lucht een zeer goede isolator is, heeft EPS dus ook zeer goed isolerend vermogen.

Omdat EPS voornamelijk uit lucht bestaat, is een EPS isolatieplaat zeer licht, en ook makkelijk te bewerken. EPS isolatieplaten zijn makkelijk op maat te versnijden, en te plaatsen.

EPS is dus te verkrijgen onder de vorm van isolatieplaten, maar ook onder de vorm van losse parels. EPS-parels zijn heel geschikt voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, omdat ze via een kleine opening in de voegen in de spouw geblazen kunnen worden. Het na-isoleren van een spouwmuur met EPS-parels duurt slechts 1 dag, en achteraf is niets te zien van het werk.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van EPS.

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, en is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt op basis van resten van aardolie. Het is dus geen milieuvriendelijk materiaal, maar wel 100% recycleerbaar.

XPS is voornamelijk te verkrijgen onder de vorm van vlakke isolatieplaten. Deze platen hebben een gesloten cellenstructuur, wat betekent dat ze heel resistent zijn tegen wateropname. Daarom worden deze platen heel vaak ingezet bij verschillende buitentoepassingen, zoals in omkeerdaken. Ook zijn ze heel geschikt voor gebruik onder de grond, zoals het isoleren van keldermuren.

XPS platen hebben ook een hoge druksterkte. Dit betekent dat ze ook vaak worden toegepast bij bijvoorbeeld frequent beloopbare vloeren, maar ook voor het isoleren van garages.

Qua isolerend vermogen presteert XPS nog beter dan EPS. Omwille van dit betere isolerende vermogen is XPS over het algemeen wel duurder dan EPS.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van XPS.

Verschil tussen EPS en XPS

Vooral EPS en XPS worden dus gebruikt voor isolatiedoeleinden. Welk materiaal je juist moet gebruiken, hangt af van de situatie. Beide isolatiematerialen hebben immers elk hun specifieke eigenschappen, die ze geschikt maken voor bepaalde situaties.

Dit zijn de voornaamste verschillen tussen EPS en XPS.

EPSXPS
GoedkoperDuurder
Lagere isolatiewaardeHogere isolatiewaarde
λ-waarde: 0,034 – 0,038 W/mK λ-waarde: 0,029 – 0,038 W/mK
Matig vochtbestendigZeer vochtbestendig
Beperkte druksterkteHoge druksterkte
TemperatuurbestendigNiet vuurbestendig
Dichtheid: 20-70 kg/m³Dichtheid: 28-45 kg/m³

Toepassingen van polystyreen isolatie

Polystyreen isolatieplaten zijn dus heel veelzijdig, en kunnen daarom voor verschillende toepassingen worden ingezet. Polystyreen platen worden gebruik bij zowel dakisolatie, muurisolatie als vloerisolatie. Ook voor het isoleren van spouwmuren kan polystyreen gebruikt worden, maar dan wel in de vorm van EPS-parels.

Wel is het steeds aan te raden de juiste isolatieplaat voor de juiste toepassing in te zetten. Zo kunnen polystyreen isolatieplaten ingezet worden voor het isoleren van omkeerdaken, maar dan enkel de XPS isolatieplaten. EPS isolatieplaten zijn hier immers niet voor geschikt, omdat ze niet zo vochtbestendig zijn.

Ook voor het isoleren van vloeren met een zware belasting, zoals garagevloeren, komen enkel de XPS isolatieplaten in aanmerking omwille van hun hoge druksterkte.

Vraag dus zeker raad aan een ervaren isolatiespecialist indien je wil isoleren met polystyreen.

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isoleren doe je dus steeds via een ervaren specialist. Vul onderaan in wat je precies wenst te isoleren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar verschillende isolatiespecialisten die voldoen aan jouw vereisten. Je krijgt van elk van hen een offerte, zodat je prijzen kan vergelijken.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken