×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatiewerken laat je best uitvoeren door een erkend aannemer. Niet alleen ben je dan zeker dat de isolatie correct geplaatst wordt, je ontvangt ook meer premies. In vele gevallen is plaatsing door een aannemer hierdoor zelfs goedkoper dan zelf plaatsen. Via onderstaand formulier vraag je offertes op bij meerdere specialisten in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een offerte, zodat je prijzen kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

isolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dampscherm plaatsen: waarom is het nodig? Hoe ga je te werk?

Het isoleren van je woning is noodzakelijk om de energiekosten van je woning niet de pan te laten uitswingen. Maar isoleren is niet alleen het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal moet ook voldoende beschermd worden tegen vocht. Dat doe je met een dampscherm.

Wat is zo’n dampscherm precies? Hoe plaats je een dampscherm? En waarop moet je letten bij de plaatsing van zo’n dampscherm? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen.

In dit artikel:

Wat is een dampscherm?

Isolatie beschermt je woning tegen warmteverlies. Zonder isolatie zou je veel sneller je verwarming terug moeten opzetten.

Maar opdat de isolatielaag steeds z’n functie naar behoren zou kunnen uitvoeren, moet het beschermd worden tegen zaken die het isolerend vermogen kunnen doen dalen. Vocht is één van die zaken.

Om te vermijden dat de vochtige lucht in huis je isolatielaag vochtig maakt, moet de isolatie worden afgedekt met een dampscherm. Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z’n isolerend vermogen verliezen.

Maar een dampscherm beschermt ook de onderliggende constructie tegen de vochtige lucht. Denk maar aan het houten dakgebinte bij het isoleren van een hellend dak. Vochtige lucht zou het hout kunnen aantasten, en dat hout zou na verloop van tijd kunnen rotten.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Isolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met isolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de isolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
isolatie plaatsers

aanvraag starten


dampscherm © Shutterstock - Een dampscherm beschermt de isolatielaag tegen vochtige lucht van binnenin de woning. Deze vochtige lucht kan het isolatievermogen van je isolatie ondermijnen.

Waaruit kan een dampscherm bestaan?

Een dampscherm is dus een waterdichte en luchtdichte folie die een beschermende functie heeft. Die folie kan uit verschillende materialen bestaan. Veel gebruikte soorten folie zijn een plastic folie van polyethyleen, een aluminiumfolie of een laag van bitumen.

In sommige gevallen is een isolatiemateriaal al standaard voorzien van een dampscherm. Het isolatiemateriaal is in dat geval langs één zijde bekleed met een plastic folie of een aluminiumfolie. De kant met de folie moet dan aan de warme zijde van het isolatiemateriaal geplaatst worden.

Wanneer een dampscherm aanbrengen?

Een dampscherm plaatsen is eigenlijk altijd aanbevolen. Maar in sommige gevallen is het echt noodzakelijk.

Aangezien een dampscherm vooral geplaatst wordt om vocht tegen te houden, is het extra nuttig in vochtige of slecht geventileerde ruimtes. In ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad, zoals de badkamer of de keuken, is het aanbrengen van een dampscherm extra nuttig.

Daarnaast moet ook gekeken worden naar de karakteristieken van de onderliggende structuur. Vochtige lucht moet altijd een mogelijkheid hebben om te kunnen ontsnappen. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld omdat een gevel is geschilderd in een dampremmende verf, dan is een dampscherm heel nuttig. Zonder dampscherm zou de vochtige lucht worden tegengehouden door de verflaag, en stapelt het zich op in de isolatielaag.

Twijfel je of je al dan niet een dampscherm moet plaatsen, en wil je liever zeker zijn van je stuk? Dan doe je er goed aan om toch een dampscherm te plaatsen. Het kost immers relatief weinig geld, en bovendien is het niet zoveel moeite om een dampscherm aan te brengen.

Aarzel niet om advies in te winnen bij een ervaren isolatiespecialist. Hij zal je ook kunnen adviseren over het al dan niet plaatsen van een dampscherm.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een dampscherm

Aangezien een dampscherm zo’n cruciale functie heeft bij het isoleren van je woning, zijn er best wel een aantal aandachtspunten die je moet volgen tijdens de plaatsing. Een foutieve plaatsing kan ervoor zorgen dat je isolatielaag niet naar behoren functioneert, en dat je alsnog veel energiekosten betaalt.

Plaatsing aan de warme kant

Belangrijk is dat het dampscherm op de juiste plaats wordt aangebracht. Aangezien het dampscherm de isolatielaag moet beschermen tegen vochtige lucht van binnenuit, moet het dampscherm dus tussen de isolatielaag en de binnenruimte worden geplaatst.

Een dampscherm plaats je dus aan de warme kant van de isolatielaag. Plaats je het dampscherm aan de verkeerde kant, dan zal de vochtige lucht alsnog tot bij de isolatielaag kunnen, en zal het isolatiemateriaal aangetast worden.

Afhankelijk van de toepassing, moet je eerst de isolatie plaatsen, en dan pas het dampscherm. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het isoleren van hellende daken langs de binnenkant, of het isoleren van muren.

In sommige gevallen moet echter eerst het dampscherm worden geplaatst, alvorens je de isolatie plaatst. Denk maar aan het isoleren van een zoldervloer.

Vermijd perforaties

Een dampscherm is pas efficiënt als het alle vochtige lucht tegenhoudt. Indien er gaten in de folie komen, zal vochtige lucht alsnog tot bij de isolatielaag kunnen geraken. En dat is niet de bedoeling.

Vooral het bevestigen van het dampscherm is soms een delicaat werkje. Een dampscherm wordt immers vastgeniet aan de kepers of de balken van de dakconstructie. Indien je hier een foutje maakt, dan maak je onnodig gaten in de folie.

Let zeker ook goed op dat de folie niet wordt doorboord door kabels of leidingen.

Heb je toch ergens een gaatje in de folie gemaakt, dan kan je dit eventueel nog dichten met speciale tape.

Naden dichten

Een dampscherm bestaat doorgaans uit verschillende stukken folie die samen één groot geheel moeten vormen. Dat betekent dat deze verschillende stukken folie op een water- en luchtdichte manier aan elkaar vastgemaakt moeten worden. Ook dit is een cruciaal onderdeel bij de plaatsing.

Voor het dichten van de naden tussen twee stukken dampscherm kan je ook hier weer speciale tape gebruiken. Het is bovendien verstandig om twee stukken dampscherm zo’n tien centimeter te laten overlappen. Dit verkleint de kans dat er alsnog gaten komen in de folie ter hoogte van de naden.

Wat is de prijs voor een dampscherm?

Voor de belangrijke functie die het dampscherm heeft, kan je zo’n folie al voor een heel aantrekkelijke prijs krijgen. De prijs voor een dampscherm start al vanaf zo’n 5 euro per m².

Gratis offertes voor het plaatsen van isolatie

Isolatie plaatsen lijkt makkelijk, maar er zijn toch heel veel zaken om rekening mee te houden. Bovendien is het soms goedkoper om met een erkend aannemer te werken dan zelf te plaatsen, omdat je dan meer premies krijgt.

Aarzel niet om offertes op te vragen bij ervaren vakmannen, en hun prijzen te vergelijken. Je kan soms tot wel honderden euro's besparen.

Bovendien zijn alle offertes volledig gratis en vrijblijvend. Niets te verliezen dus.


isolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Isolatiematerialen: het complete overzicht
Isolatiepremies: het complete overzicht
Offertes voor isolatiewerken